Dobro vzdrževana oljena talna obloga nam vrača s svojo lepoto, toplino, funkcionalnostjo in dolgo življenjsko dobo. V osnovi oljen parket potrebuje pogostejše oljenje, a je vzdrževanje še vedno časovno manj potratno kot pri lakiranem parketu. Hkrati zaščitni sloj olja lahko obnovite sami, kar pri laku ni mogoče. Izbrati oljen ali lakiran parket? V tem članku vam dilemo pomagamo rešiti s sedmimi razlogi zakaj izbrati oljen parket.

 

1. Dolga življenjska doba

Življenjska doba oljene talne obloge ni omejena na število brušenj, kot je to pri lakiranem parketu. Brušenje parketa se pri olju (načeloma) ne izvaja, zaradi česar zgornji sloj ostaja enake debeline. To velja ne glede na tip parketa (gotovi parket, masivni parket, ladijski pod, ribja kost, ipd.).

Oljenje tako podaljša tudi življenjsko dobo starega parketa, ki ga želimo obnoviti. Še posebej nam je to v interesu, če je lesena talna obloga umetelno narejena, oziroma če gre za intarzijski parket ali parket z ornamenti ali bordurami.

 

2. Enostavno vzdrževanje oljenega parketa

Ob predpostavki da uporabljamo kvalitetno olje za les sta vzdrževanje parketa in sanacija poškodb bistveno (!) enostavnejši opravili kot pri lakiranemu parketu

Z vzdrževanjem zadostne debeline zaščitnega sloja olja večina poškodb in madežev ne pride do lesa. Če pa se že zgodijo, se posledice lahko odpravijo bodisi z naslednjim oljenjem ali pa sprotno, z delno obnovo, oziroma lokacijskim nanosom olja z visoko vsebnostjo trdih voskov.

Investicija v kvalitetno olje za les vam prihrani precej skrbi in časa. Še posebej, če je parket v kuhinji, jedilnici in ostalih prostorih z visoko frekvenco bivanja. Mastni madeži, polito rdeče vino, ipd. torej niso problem, dokler skrbimo za zadostno debelino zaščitnega sloja.

OSMO olje in premazi za les - zaščita

 

3. Možna pigmentacija

Ena izmed možnosti, ki nam jo nudi olje za les je tudi pigmentiranje parketa na želeno barvo. Če se parketa skozi leta naveličamo, ga po brušenju namažemo z barvnim oljem, ki bo parketu in prostoru dal nov sijaj.

belo oljen hrastov parket Vogart 10-CLASSIC-148-CHABLIS

Pigmentacija parketa je dobrodošla možnost tudi, ko se obnavlja star klasični parket (masivni parket, lamelni parket, itd.). Če smo naveličani talne obloge, je malo spremembe dobrodošlo. Nova barva da lesenim tlom in prostoru novo življenje, hkrati pa je pigmentiranje precej cenejše kot polaganje novega parketa.

Pogosto tudi ob menjavi pohištva ugotovimo, da to ni komplementarno z barvo parketa. Pigmentacija omogoča da prostor prenovimo od tal do stropa brez visokih stroškov, ki pridejo z menjavo talne obloge.

 

4. Prijetnost in toplina lesa

Prijetnost na dotik in neposredna toplina lesa sta zagotovo eden izmed glavnih razlogov zakaj izbrati oljen parket.

V primerjavi z lakom, olje iz lesene talne obloge izvabi naravni videz in toplejšo barvo. Olje za parket bazira na naravnih rastlinskih oljih in voskih. OSMO olje in premazi za les v večini vsebujejo sončnično, sojino, osatovo in laneno olje ter voska Carnaube in Candelille.

oljen parket - topel in prijeten na dotik

Pri lakirani talni oblogi hodimo po plastiki oziroma po zaščitnem sloju iz umetnih materialov. To naravni barvi lesa odvzame nekaj topline zato na videz izgleda hladnejši.

Olje za les prav tako ohrani toplino lesa. Oljen parket je toplejši od lakirane talne obloge, še precej bolj pa od vinilnih talnih oblog. Hoja po oljenem ladijskem podu ali kmečkem podu se najbolj približa hoji po surovem lesu. Seveda s to razliko, da je oljen parket zaščiten in ohranja svojo lepoto skozi vsa leta uporabe.

 

5. Dolgotrajnost površinskih obdelav

Dolga življenjska doba oljenega parketa je dobrodošla tudi v smislu dolgotrajnosti površinskih obdelav. Gotovi parketi so danes na voljo v tisoč in eni izvedbi, površinske obdelave pa so različne. Krtačenost, dimljenost, skobljanost, žaganost, peskanost, pobrani in starani robovi, je le nekaj izmed teh.

Krtačen parket - površinske obdelave

 

Ker se oljen parket ne brusi te površinske obdelave ostanejo, medtem ko pri lakiranem parketu »trajajo« do prvega brušenja. Če želimo lakiran parket obnoviti, hkrati pa obdržati površinske obdelave, se le-te lahko doda po brušenju, a pred lakiranjem.

 

6. Odpornost na tekočino

Trdi voski v olju po vrhu parketa ustvarijo podoben film kot lak, hkrati pa poroznejše olje zaščiti les od znotraj. Kot že zgoraj povedano, parket v kuhinji in drugih prostorih z visoko frekvenco zahteva pogostejše vzdrževanje zaščitnega sloja.

Oljen parket - čiščenje trdovratnih madežev

Če take zaščite ne zagotovimo, bo polita tekočina našla pot do lesa, zaradi česar bo madež težje odstraniti. Kakovostna olja z visoko vsebnostjo trdih voskov nudijo zadostno zaščito, in potrebujejo manj pogosto obnovo zaščitnega sloja.

Naš predlog je vsekakor OSMO olje za les.

 

7. Odličen za zelo obremenjene površine

Oljen parket je odličen za zelo obremenjene površine, v koliko skrbimo za zadosten vrhnji sloj olja in voskov. Hoteli, lokali in ostali poslovni objekti »obuti« v oljena lesena tla, ob zadostnem in primernem vzdrževanju nikakor niso težava.

Za lep oljen parket je potrebno redno vzdrževanje, ki je enostavno in ga lahko opravljate tudi sami. Kot že povedano oljene talne obloge dovoljujejo tudi delno sanacijo. Zato ni nujno, da celoten zaščitni sloj obnovimo naenkrat (kot je to pri laku).

 

7 razlogov zakaj izbrati lakiran parket

7 razlogov zakaj izbrati vinil