Lesene terase so najbolj priljubljena vrsta zunanje talne obloge, predvsem zaradi naravnega občutka, dolge življenjske dobe in enostavnega vzdrževanja. Na kaj vse biti pozoren pri izbiri lesa in montaži lesene terase najdete v tem članku.

1. Kateri les za terase izbrati
2. Načini montaže lesene terase
3. Vzdrževanje lesene terase
4. Koristni nasveti

Če v bližnji prihodnosti načrtujete ureditev domače lesene terase, se je tega potrebno lotiti premišljeno. Trenutno so najbolj priljubljene lesene zunanje talne obloge, ki so sicer enostavne tako za polaganje kot vzdrževanje. Za dolgo življenjsko dobo pa je ključno, da izberete kakovostne lesene deske za teraso in se polaganja lotite po korakih.

Lesena terasa povezuje notranje prostore z zunanjimi in je torej nekakšen vmesni prostor. Velikokrat je celo podaljšek dnevne sobe. Les je zato idealna izbira, saj poudari toplino in domačnost. Poleg tega poleti pod podplati ne boste čutili žgoče vročine, ki jo oddaja beton.

Kateri les za terase izbrati?

Seveda ni vseeno, kakšen oziroma kateri les za terase boste izbrali. Tako kot notranje tudi zunanje talne obloge ne menjamo vsako leto, zato je pri izbiri lesa za teraso izjemnega pomena njegova trajnost. To pomeni, da se lesene deske za teraso z leti čim manj spreminjajo, torej se ne krivijo, cepijo in ne pokajo. Za zunanje površine je potrebno torej izbrati kakovosten les, ki je odporen na škodljivce in klimatske spremembe. Le tako vam bodo lesena tla dolgo dobro služila. Seveda ob ustreznem vzdrževanju.

Lesene terase - vrste lesa za teraso

Kar se tiče samega lesa za terase, so najbolj primerne eksotične vrste lesa iz južne Amerike, Rusije in Indonezije. Predvsem les z območij ekvatorja v Braziliji vsebuje veliko olja in je stabilnejši kot les z drugih območij Južne Amerike. Tropske drevesne vrste so tudi izjemno odporne na vremenske vplive, glive in insekte. Zato je eksotični les za terase primeren tudi za polaganje v bolj vlažnih pogojih.

Najbolj primerne vrste eksotičnega lesa za terase:

Teak Burma

Kot vemo, je teak eden bolj dragocenih trdih lesov na svetu, uporaba je vsestranska. Se ne upogiba, lomi in ne postane krhek, saj vsebuje naravno olje za zadrževanje vode.

Cumaru

Cumaru je trd in odporen les brazilskega porekla, znan po rdečkasto do rožnato rjavi barvi. Na prostem postane svetlo rjav, pod vplivom padavin pa lepo posivi. Je kar 120 odstotkov gostejši od hrasta.

Ipe Lapacho

Brazilski les Ipe Lapacho je izjemno vzdržljiv in je zaradi goste celične strukture naravni zaviralec proti insektom, gnilobi in plesni.

Sibirski macesen

Sibirski macesen je zelo vsestranski za uporabo. Macesnove deske največkrat uporabimo za izdelavo lesene terase, fasade, ograje in pergole.

Angelim Amargoso

Sveže požagan les Angelim Amargoso je svetlo rumene barve, kasneje postane temno ali rdečkasto rjav.

 

Načini montaže lesene terase

Kvalitetna terasa vedno stoji na kvalitetno izdelani podkonstrukciji. Glede na želeno izbiro montaže izberemo primerno podkonstrukcijo. V kolikor izberemo leseno podkonstrukcijo, naj bo ta iz lesa, ki ima podobno življenjsko dobo kot izbrani les za terase.

Bistveno je, da leseno podkonstrukcijo za terase s podložno gumo dvignemo od tal. S tem preprečimo, da bi lesena terasa stala v vodi in posledično hitreje propadala.

Podkonstrukcija za lesene terase

Pri montaži podkonstrukcije moramo upoštevati tudi odtekanje vode. Podkonstrukcija za leseno teraso se zato monitra z naklonom, ki zagotavlja, da voda odteka in se ne zadržuje na lesenem podu.

Pritrjevanja oz. montažo lesenega terasnega poda lahko izvedemo na več različnih načinov:

Vidno vijačenje

Lesene deske za terase se z vrha privijači s kvalitetnimi nerjavečimi vijaki na predpripravljeno podkonstrukcijo iz prav tako kvalitetnega lesa ali kovine.

ipe lesena terasa z vidnim vijačenjem

Skrito vijačenje

Lesene deske za teraso se na predpripravljeno podkonstrukcijo pritrdi s stranskimi sponkami. Takšen način montaže zaradi delovanja lesa na dolgi rok ne zagotavlja enakih razmakov med deskami, dolžina desk je omejena na 1,80 tm.

IPE SKRITA MONTAŽA_ppanojska postavitev

Senčna reža

Lesene deske za terase so izdelane tako, da se reža prekriva, vendar vseeno dovoljuje odtekanje vode, na predpripravljeno podkonstrukcijo se pritrdi s stranskimi sponkami.

Cumaru senčna fuga

Panojska postavitev

Predhodno se sestavi terasni pod v večjih segmentih. Prednost takšnega načina je možnost dvigovanja in čiščenja terase, vendar terasni pod ni tako stabilen. Za polaganje je potrebna zelo ravna podlaga.

Panojsko polaganje lesene terase - zunanje talne obloge

Poleg izbire kakovostnega lesa je pri postavljanju lesene terase zelo pomembna tudi natančnost in doslednost pri polaganju, zato je najbolje, da delo prepustite izkušenim mojstrom.

Na tem mestu naj še omenimo, da ni pomembna le vrsta lesa in način montaže, pač pa tudi njegova obdelava in priprava. Les za terase je lahko površinsko gladko obdelan ali rebričen, izberete si takšnega, ki vam je estetsko najbolj všeč.

 

Vzdrževanje lesene terase

Lesene terase so trpežne in imajo ob rednem vzdrževanju dolgo življenjsko dobo. Odpornost lesa je rezultat rasti v senčni legi in počasnega sušenja po sečnji. Za macesen in eksotične vrste lesa, kot so teak, ipe in cumaru, na splošno velja, da so zelo odporne vrste lesa. Kvalitetnemu lesu za terase tudi plesen in insekti ne pridejo do živega. Na prostem ga lahko uporabljamo celo neobdelanega brez zaščite, z leti pa se na površini ustvari srebrno-siv odtenek.

V kolikor želite ohraniti naravno barvo vaše lesene terase svetujemo redno premazovanje (1-2x letno) z brezbarvnim OSMO Special teakovim oljem.

V kolikor želite terasi dodati nekaj barve uporabite OSMO Special olja s pigmenti.

Kot rečeno, les za terase, ki je izpostavljen naravnim razmeram (dežju, soncu) in ni redno zaščiten z olji, sčasoma posivi. Nič zato, terasi vedno lahko povrnemo naravno barvo.

To lahko storite z OSMO Wood Reviver gelom za odstranjevanje sivine. Da bo lesena terasa zares zaživela, pa le-to naoljite še z brezbarvnim OSMO special oljem, ki terasi povrne naravno barvo.

 

Koristni nasveti

Za konec smo za vas pripravili še nekaj koristnih nasvetov, zaradi katerih bo vaša terasa navduševala še dlje!

– Pri polaganju lesene terase je najpomembnejše dobro načrtovanje in priprava terena. Podlaga je lahko kamnita, betonska ali zemljina. Ne glede na to, kakšna je podlaga, pa morate poskrbeti, da bodo tla ravna, a z ustreznim naklonom za odtekanje vode.

– Kakovostne lesene deske za teraso že same po sebi vsebujejo velik delež eteričnih olj, ki zagotavljajo naravno zaščito Dodatni zaščitni premazi zato niso potrebni. Ker pa vse vrste lesa zunaj zaradi različnih vremenskih vplivov sčasoma posivijo, jih lahko premažete OSMO Special oljem, če želite dlje časa ohraniti naravno barvo. Najbolje je, da postopek ponovite enkrat do dvakrat letno.

– Kar se samega vzdrževanja tiče, ne boste imeli veliko dela, če kot rečeno izberete kakovosten lesene deske za teraso in če je lesena terasa pravilno položena. Dovolj bo že občasno čiščenje z vodo. Če živite v okolju, ki je že v osnovi bolj onesnaženo, je smiselno leseno teraso vsake toliko tudi strojno očistiti. Kadar pa se čiščenja lotevate sami, leseno teraso najprej temeljito očistite z namenskim čistilom za les in vodo, v veliko pomoč vam bo tudi visokotlačni čistilnik. Če ga nato želite premazati še z oljem, počakate, da se les popolnoma posuši.