Oljen ali lakiran parket? Velika dilema. Ali pa tudi ne, odvisno od vaših želja, kulture bivanja in same namembnosti prostorov, kjer bo parket položen.

Če ste se ustavili na tem članku, vas najverjetneje zanima kateri način zaščite parketa oz. lesenih tal je za vaš način življenja bolj primeren. Naj pomagamo.

V nadaljevanju tega članka najdete odgovore na vprašanja o slabostih in prednostih, vzdrževanju in sanaciji lakiranega in oljenega parketa.

1. Oljen parket
1.1. Izgled oljenega parketa
1.2. Čiščenje oljenega parketa
1.3. Oljenje parketa
1.3.1. Kako naoljiti parket?
1.3.2. Kako vem, ali moj parket potrebuje oljenje
1.4. Sanacija oljenega parketa
1.5. Je možno lakiranje oljenega parketa?
2. Lakiran parket
2.1. Izgled lakiranega parketa
2.2. Čiščenje lakiranega parketa
2.3. Vzdrževanje lakiranega parketa
2.4. Sanacija lakiranega parketa
2.5. Obnova lakiranega parketa
3. Obnoviti ali zamenjati star parket?
4. Oljen ali lakiran parket, Torej?

 

OLJEN PARKET

Nekaterim se bo to zdelo samoumevno, drugim ne. Preden se poglobimo v oljen parket naj poudarimo: OGROMNO je odvisno od izbire olja!

Kakšen evro več za investicijo v kvalitetno olje za parket odtehta ogromno.

Uporaba kvalitetnega olja pomeni, enostavnejše in manj pogosto vzdrževanje parketa, manj prask in nasploh lepšo leseno talno oblogo.

 

Večslojni gotovi parket je že lahko tovarniško oljen. Navkljub temu ta sloj ni dovolj za dolgotrajno in učinkovito zaščito vaše lesene talne obloge.

Polaganje parketa pri Vogartu zato vključuje oljenje z OSMO oljem s trdimi voski. Ta olja naredijo zaščitni in vodotesen sloj, les pa zaščitijo tudi v globino. Z uporabo kvalitetnega olja za les, bistveno podaljšamo čas do naslednjega oljenja.

Oljen ali lakiran parket - primerjava olj z lakom

 

IZGLED OLJENEGA PARKETA

Ob predpostavki, da gledamo enako vrsto lesa (hrastov parket, bambusov parket, jesenov parket…) ali vrsto parketa (ladijski pod in kmečki pod, klasični masivni parket,…), bo olje iz lesenih tal vedno izvabilo toplejšo barvo in toplejši občutek na dotik, kot pa lak.

Oljen ali lakiran parket - primerjava

Sama obdelava lesa (krtačen, beljen/barvan, dimljen,… parket) ne vpliva na vprašanje ali izbrati oljen ali lakiran parket. Vse obdelave so možne ne glede na vrhnjih sloj. Krtačen oljen parket in krtačen lakiran parket se torej (razen v toplejšem odtenku in občutku) ne razlikujeta.

 

ČIŠČENJE OLJENEGA PARKETA

Čistilo za oljen parket OSMO Wash and Care

Oljena lesena tla zahtevajo več pozornosti kar se tiče čiščenja, še posebej, če gre za oljen parket v kuhinji. Rdeče vino, hrana, maščoba,… Čiščenje teh madežev počasi odstranjuje olje s površine.

Vzdrževanje vrhnjega sloja je zato ključnega pomena za čist in lep talni pod.

Za vlažno čiščenje oljenega parketa svetujemo uporabo čistila OSMO Wash and Care, ki ni preagresivno. Z njim negujete voske na površini (jih ne odvzemate) in kvalitetno očistite parket.

Suho čiščenje oljenega parketa je mogoče s pometanjem ali s sesanjem (z mehko krtačo, nikakor ne s parnim sesalcem). Najučinkovitejši način je s masslin krpami oz. maslenkami. Maslenke negujejo vrhnji sloj in s statičnim učinkom nase vežejo umazanijo in prah. To je še posebej dobrodošlo za krtačen gotovi parket ali parket s pobranimi robovi.

Odstranjevanje trdovratnih madežev na parketu lahko opravite z OSMO Liquid Wax čistilom za oljen parket.

 

OLJENJE PARKETA

V primerjavi z lakom, se površinski sloj olja obrabi hitreje, zaradi česar je potrebno pogostejše oljenje. Praksa je v grobem pokazala nekako takole:

  • Kuhinja, jedilnica – oljenje parketa 2-krat letno do 1-krat letno*;
  • Dnevna soba in ostali bivalni prostori – oljenje parketa na 3-4 leta*;
  • Spalnica – oljenje parketa na 6-8 let*;

*informativni podatki odvisni od kulture bivanja – velja za kvalitetno olje za parket s trdimi voski.

Osmo Polyx olje za parket s trdimi voski
Osmo Polyx olje za parket s trdimi voski

To pa ne pomeni popolne sanacije lesene talne obloge kot pri laku. Vrhnji sloj olja namreč pod pohištvom ostaja enako debel, parket pa enako kvalitetno zaščiten. Oljenje pod pohištvom zato ni potrebno.

Oljenje parketa se izvaja le tam, kjer vrhnji, zaščitni sloj (oziroma njegova odsotnost) to zahteva. Če saniramo poškodbe na parketu (beri spodaj), lahko oljimo tudi posamezne deščice/deske.

Sveže oljeni predeli parketa bodo malenkost »izstopali« kakšen teden ali dva. Po tem času se sveže nanešeno olje shodi in parket ponovno izgleda homogeno. Lak take delne obnove ne dopušča.

V grobem bi lahko rekli, da je oljenje parketa podobno generalnemu čiščenju lesene talne obloge z nanosom dodatne zaščite.

Bistveno je, da se površina pred nanosom novega sloja olja temeljito očisti, saj bi umazanija drugače ostala ujeta med dvema slojema olj in voskov.

Kako naoljiti parket?

Pri nanosu olja je pomembno, da se olje za les nanese v tankem sloju oz. se čimbolj »razvleče«. Debelejši kot je sloj olja, mehkejši je vrhnji sloj, prej se vidijo praske.

Samo oljenje ni zahtevno in ga lahko opravite sami. Olji se lahko s strojem za oljenje, valjčkom, bombažno krpo, čopičem ali gobico.

strojno oljenje parketa - oljen ali lakiran parket

Pri nanašanju olja z valjčkom bo zaščita najbolj efektivna, je pa težje poskrbeti za enakomeren nanos olja na parket. V kolikor niste prepričani v svoje sposobnosti in se želite izogniti neenakomernemu nanosu, priporočamo oljenje s strojem (izposoja stroja za oljenje).

OSMO olje se suši okoli 8-10 ur in nima intenzivnega vonja kot ga ima lak. OSMO olja in premazi za les bazirajo na naravnih oljih (sončnično, osatovo, sojino in laneno olje) brez agresivnih topil.

Kako vem, ali moj parket potrebuje oljenje?

Pozorno opazovanje in preverjanje vrhnjega sloja je najboljši recept proti nezgodi (na primer z rdečim vinom, mastnimi madeži, ipd.).

Namreč, ko se vrhnji sloj olja obrabi, parket izgubi videz vlažnega lesa in dobi žametno patino. Barva zbledi, les pa postane grob (surov) na dotik, posledično pa manj odporen na madeže.

Ali naša lesena talna obloga potrebuje oljenje najbolj enostavno preizkusimo tako, da na površino nanesemo kapljico vode. Oljenje je potrebno v primeru, da se kapljica vpije, če pa ostane na površini še nekaj časa, je sloj olja zaenkrat še zadosten.

 

SANACIJA OLJENEGA PARKETA

Morda odločujoč argument pri vprašanju ali izbrati oljen ali lakiran parket je sanacija parketa oz. poškodb na parketu.

Oljeni parketi dopuščajo bistveno več možnosti, kot pa lakirani. Kljub temu, so preventivni ukrepi za vzdrževanje parketa prvi korak k ohranjanju lepe talne obloge.

Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa poškodujemo zaščitni sloj. Redno čiščenje zagotavlja, da vnesene umazanije ne pohojamo in posledično tudi ne poškodujemo parketa.

Nezaščitene noge stolov, miz in ostalega pohištva s katerim drsamo po tleh, lahko poškodujejo naš parket. Na premično pohištvo (stole, mize) naj se namesti filc ali pohištveni drsniki Scratchnomore za dolgoročnejšo zaščito parketa.

Površinske praske se pri oljenih parketih večinoma sanirajo z naslednjim oljenjem, saj trdi voski v oljih zapolnijo praske. Pred oljenjem je lesena tla in same praske potrebno temeljito očistiti, da umazanija ne ostane ujeta v praski, saj bo tako vidna tudi po oljenju.

oljen ali lakiran parket - enostavna sanacija oljenega parketa

Globlje praske se lahko sanirajo na več načinov. Prvi je z rahlim brušenjem posamezne deščice in ponovnim oljenjem te deske. Ta oblika sanacije lahko odvzame površinsko obdelavo (na primer krtačen efekt) oziroma barvo (beljen parket zahteva naknadno oljenje s pigmentiranim oljem za parket).

Drugi način je, da se v prasko vnese pasto ali vosek v barvi lesene talne obloge ali grč, ter olji preko tega. Predvsem rustikalni parket z več grčami dopušča tako sanacijo, saj so pogosto razpoke že tovarniško zapolnjene s kitom. V tem primeru je sanacija na ta način praktično neopazna.

 

JE MOŽNO LAKIRANJE (predhodno) OLJENEGA PARKETA ali obratno?

Lakiranje predhodno oljenega parketa (in obratno) je mogoče. A to terja svojo ceno. Potrebno je brušenje parketa s katerim se izgubi površinska obdelava lesa (krtačen, beljen/barvan, dimljen,… parket).

Nekatere omenjene površinske obdelave se lahko po brušenju dodajo naknadno.

V primeru brušenja je potrebno upoštevati življenjsko dobo. Oljeni parketi, še posebej gotovi, imajo daljšo življenjsko dobo saj ne zahtevajo brušenja, medtem ko se pri lakiranem parketu debelina plemenitega lesa zmanjšuje z vsakim brušenjem.

 

LAKIRAN PARKET

Lakiran parket je klasika v naših domovih in smo ga vajeni že od nekdaj. Za razliko od oljenega parketa je z njim bistveno manj dela.

Prednost laka, pri vprašanju ali izbrati oljen ali lakiran parket je v njegovih vodoodbojnih kvalitetah.

 

Lak čez lesene talne obloge napravi zaščitni premaz, ki les vodotesno zavaruje pred tekočino, udarci in praskami.

V grobem poznamo tri vrste lakov za parket:

Poliuretanski lak – so hitro sušeči laki z odlično prekrivnostjo. Napravijo debelejši sloj kot vodni laki zaradi česar so tudi odpornejši na praske. Poliuretanski laki so večinoma tovarniško nanešeni na gotovi parket (vsaj 7 slojev). Obnovo potrebujejo nekje na 10 – 15 let.

Lak na vodni osnovi – ti laki ne vsebujejo topil in lesu dajejo naravni mat videz. Zaradi svoje poroznejše strukture napravijo tanjši sloj in so posledično manj obstojni (lakiranje parketa potrebno na 5-10 let).

Kislinski lak – daleč najbolj obstojni laki za parket (cca 30 let) z možnostjo visokega sijaja. Zaradi slabe UV obstojnosti (porumeni), še bolj pa zaradi izločanja škodljivih emisij skozi daljše časovno obdobje, ti laki danes niso več dovoljeni.

Kar se tiče čiščenja in vzdrževanja je lakiran parket torej bolj hvaležen kot oljen. Težava (oziroma dilema) nastane takrat, ko pride do poškodbe laka saj ta ne dovoljuje delne obnove tako kot oljen parket.

 

IZGLED LAKIRANEGA PARKETA

Ob predpostavki, da gledamo enako vrsto lesa (jesenov, bambusov, orehov ali hrastov parket…) ali obliko tal (ladijski pod, kmečki pod, klasični parket,…), bo lak lesene talne obloge vedno malenkost ohladil, tako na videz, kot na dotik.

Kljub temu je lesena talna obloga, čeprav lakirana, še vedno toplejša od vinilne talne obloge (preberite si: 7 razlogov zakaj izbrati vinil)

Sama obdelava lesa (krtačen, beljen/barvan, dimljen,… parket) ne reagira drugače glede na vrhnjih sloj. Krtačen oljen ali lakiran parket se torej (razen v hladnejšem odtenku in občutku) ne razlikujeta.

 

ČIŠČENJE LAKIRANEGA PARKETA

Lak oziroma zaščitni sloj se obrablja precej počasneje in je manj občutljiv kot vrhnji sloj pri oljenem parketu, zato je ta enostavnejši za čiščenje.

PARQUETPRO-nevtralni-detergent-za-lakiran-parket
Čistilo za lakiran parket PARQUETPRO

Suho čiščenje parketa je tudi v tem primeru mogoče s pometanjem, sesanjem (ne s parnim sesalcem) ali brisanjem s krpami Masslin (maslenke), ki nase vežejo umazanijo in prah.

Za mokro čiščenje uporabljamo čistila za lakirane talne obloge, ki jih dodamo v vodo. Čistilo naj bo neagresivno, brez topil in z nevtralnim pH-jem (naš predlog je čistilo za lakiran parket PARQUETPRO). Parket oz. kmečki pod obrišemo z dobro ožeto mehko krpo.

Dokler je lak nepoškodovan, je čiščenje madežev enostavno. To je še posebej dobrodošlo za parket v kuhinji, kjer se pogosto srečamo z rdečim vinom, maščobo in podobnimi trdovratnimi madeži.

Ustrezna nega in vzdrževanje zaščitnega sloja je zato ključno tudi pri lakiranem parketu.

 

VZDRŽEVANJE LAKIRANEGA PARKETA

Negovati parket pomeni zagotoviti talni oblogi obstojnost, dolgotrajen lep videz in narediti prostore prijaznejše za bivanje.

Preventivni ukrepi za vzdrževanje parketa in preprečevanje poškodb so prvi korak k ohranjanju lepe talne obloge. Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa lahko poškodujejo zaščitni sloj.

Z rednim čiščenjem odstranimo umazanijo, ki bi se sicer zadrževala na parketu, izognemo pa se tudi morebitnim poškodbam, ki bi nastale s hojo po njej.

pohištveni Drsniki za zaščito parketa pred premičnim pohištvom - mize in stoli
Drsniki za mize in stole

Tudi pohištvo, ki se pogosto premika je potrebno vzeti v obzir. Nezaščitene noge stolov in miz lahko hitro poškodujejo lakiran parket zato svetujemo zaščito vsaj s filcem, oziroma z drsniki za pohištvo Scratchnomore za kvalitetnejšo in dolgoročnejšo zaščito.

Dokler vaš parket še ni toliko obrabljen, da bi že zahteval generalno obnovo in bi ga želeli samo osvežiti / dodatno zaščititi, lahko vaš lakiran parket, kmečki ali ladijski pod premažete s polirnim negovalnim sredstvom.

Naša izbira sta ekološka samo-polirna premaza ADESIV BRILL za parkete z visokim sijajem in ADESIV POLISH WB za mat lakirane parkete.

 

SANACIJA LAKIRANEGA PARKETA

Redko nas pri srcu zaboli bolj kot takrat, ko v prostor nosimo pohištvo in poškodujemo sveže položen lakiran parket.

Učinkovita in natančna sanacija lakiranih tal je zahtevnejša kot pri oljenih, saj je poškodbe precej težje zakriti. Hkrati lakiran parket oz. kmečki pod ne dovoljuje delne obnove tako kot oljen parket.

Z izbiro ustreznega parketa glede na namembnost tudi v primeru lakiranih tal naredite ogromno. Rustikalni parketi oz. kmečki pod z več grčami razbijejo monotonost v prostoru in dopuščajo sanacijo večjih poškodb v barvi lesa ali barvi grč.

Tudi vrsta laka vpliva na vidnost poškodb. Mat lak izpostavi naravno strukturo lesa in na ta način prikrije marsikatero prasko. Na laku z visokim sijajem so poškodbe bolj opazna.

Tudi za lakiran parket, kmečki pod ali ladijski pod obstajajo enostavne rešitve, s katerimi lahko izboljšamo stanje poškodb na našem parketu.

Prozoren LAK v spreju KOENIG za sanacijo lakiranega parketa (400 ml)
Korekturni lak v spreju KOENIG

Natančno sanacijo površinske praske na lakiranih lesenih tleh omogočajo barvni laki v svinčniku. Ker so dobavljivi v različnih barvah omogočajo relativno enostavno in učinkovito sanacijo kateregakoli lakiranega parketa ali pohištva.

Za sanacije večjih (globljih) poškodb je tudi v tem primeru nanos korekturnega voska v barvi lesene talne obloge ali grč najbolj učinkovita rešitev. Preko nanesemo sloj brezbarvnega laka v spreju (König lak za parket v spreju), z enako stopno sijaja kot preostali del lakiranega parketa: mat, pol-mat, pol-sijaj in sijaj.

Omenjene rešitve poškodb ne sanirajo povsem. Popolna odprava poškodb se na lakiranih lesenih tleh doseže šele z generalno obnovo parketa.

 

OBNOVA LAKIRANEGA PARKETA

Obnova parketa je priporočljiva še preden se pojavijo mesta, ki niso več zaščitena z lakom. Posledica tega je sivenje in oksidiranje parketa na nezaščitenih mestih.

Prav tako je zaželena obnova lakiranih tal, če pride do luščenja laka ali če je na njem več motečih poškodb, ki jih ni mogoče lepo lokalno sanirati.

Ob normalni uporabi se lakirana lesena talna obloga poliuretanskim lakom obnavlja nekje na 10 do 15 let, odvisno od kulture bivanja.

Obnova lakiranega parketa je večdnevni projekt, medtem, ko oljen parket obnavljamo samo s ponovnim oljenjem.

Ker lakiran parket ne dovoljuje delne obnove iz prostorov najprej odstranimo pohištvo in letve. Parket se obrusi dokler lesena tla niso gladka in ravna. Sledi kitanje razpok in sanacija potencialnih globljih poškodb.

Na sveže obrušena in kitana tla nanesemo temeljni lak za globinsko zaščito lesa, nato pa še en ali več nanosov zaščitnega laka (oziroma več – odvisno od navodil proizvajalca).

Cel postopek se izvede tekom več dni, saj je bistveno, da se kit in lak med posameznimi fazami posušita. Po približno 24 urah je po laku že mogoče hoditi. V tej fazi nazaj namestimo letve, z namestitvijo pohištva pa počakamo približno teden dni.

 

OBNOVITI ALI ZAMENJATI STAR PARKET?

Vaš klasični masivni parket ni nujno za odpis, še posebej če je narejen umetelno, gre za intarzijski parket ali vsebuje bordure in ornamente, ga je vredno obnoviti (za obnovo parketa nas kontaktirajte).

S kitanjem se zapolnijo stare špranje, deščice, ki odstopajo pa se lokalno zalepi. Glede na to, da je klasični parket že »predihal« nove špranje (vsaj tako velike) ne bodo več nastale.

Vogart hrastov parket intarzija Versailles

Po brušenju in kitanju smo ponovno pred vprašanjem ali izbrati oljen ali lakiran parket. Glede na to, da je star masivni parket že bil brušen in da ne bo več deloval toliko kot v prvih letih, mu življenjsko dobo lahko podaljšamo z oljenjem.

 

OLJEN ALI LAKIRAN PARKET, TOREJ?

Če želite imeti dolgoročno lep parket v zameno pa mu občasno po potrebi posvetiti vsaj nekaj svojega časa, potem priporočamo oljen parket. Omogoča enostavno sanacijo poškodb in delno obnovo, hkrati pa ima daljšo življenjsko dobo (se ne brusi) kot lakiran.

Lak je bolj delikaten kar se tiče prask oziroma delne sanacije in obnove, je pa najbolj praktičen kar se tiče čiščenja, pomivanja in vzdrževanja. Če parketu ne želite oziroma ne morete nuditi potrebne nege, potem je lakirana talna obloga najverjetneje bolj primerna možnost. Zahteva pa lakirana talna obloga generalno obnovo enkrat na 10 – 15 let.

Če povzamemo oljen in lakiran parket v nekaj glavnih lastnostih:

Lakiran parket

+ Enostavno čiščenje in vzdrževanje,
– težavno učinkovito popravilo poškodb,
– generalna (večdnevna) sanacija – brušenje in lakiranje parketa na 10 – 15 let, (pri tem se pohištvo odstrani iz prostora),
– težavna delna sanacija (potrebno vse na enkrat).

 

Oljen parket

+ enostavna in učinkovita sanacija poškodb,
– pogostejše vzdrževanje parketa,
+ delna sanacija oz. obnova mogoča,
– ob nezadostni zaščiti (!) občutljivost na vodo in mokre madeže.
(!) BISTVENO: uporaba kvalitetnega olja.