Vabljeni v naš salon na Brezovici

Košarica 0
Košarica 0

POGOSTA VPRAŠANJA

PARKETARSTVO

Kateri so pogoji za polaganje parketa?

Glavni pogoj za polaganje parketa je suh in raven estrih. Vlaga v estrihu za polaganje parketa ne sme presegati 2%. 

Ali se parket lahko položi v prostoru s talnim ogrevanjem?

V prostoru s talnim ogrevanjem se lahko položijo parketi, ki so namenjeni za tla s toplovodnim talnim ogrevanjem. Ti parketi so običajno sestavljeni iz več slojev in že tovarniško izgotovljeni. Debelina parketa je med 10 in 15 mm, odvisna pa je od velikosti desk; večja kot je deska, debelejša je. Bistveno pri talnem gretju pa je lepljenje parketa na tla. V primeru plavajoče poleženega parketa prihaja do več izgub.

S kakšno temperaturo se greje prostor v primeru talnega ogrevanja, če je položen parket?

Najvišja dovoljena temperatura ogrevalne vode za ogrevanje prostorov, kjer je položen parket, je 30°C. Temperatura tal ne sme presegati 25°C.

Kdaj je naprimernejši čas za polaganje novega parketa ali obnovo obstoječega?

Za polaganje ali obnovo parketa je pomembno, da je v prostoru najmanj 15°C, torej, v kolikor se pozimi objekt ustrezno ogreva, je primeren vsak letni čas.

Ali se pri polaganju in brušenju parketa veliko praši?

Sodobni stroji za obdelavo in rezanje lesa imajo urejeno odsesavanje, zato se praši minimalno. Ko je parket položen in je tudi brušenje parketa opravljeno, izvajalec v veliki meri odstrani preostali prah. Vseeno pa se priporoča, da se končno beljenje sten opravi po zaključku vseh gradbenih in parketarskih del.

Kdaj je potrebno izravnavanje estriha z izravnalno maso?

Izravnava tal z izravnalno maso je potrebno, ko je tlak oziroma estrih neraven, ali ko je potrebno urediti višinske razlike med prostori ter ostalimi talnimi oblogami. Ravnost tlaka preveri parketar pred polaganjem parketa.

Koliko časa se suši izravnalna masa?

Sušenje izravnalne mase je odvisno od debeline nanosa. Osnovna poravnava v debelini 3 mm se posuši v 24 urah. Za parket se uporabljajo specialne mase, ki so različne od tistih za keramične ploščice.

Ali se pri parketarskih delih pojavljajo škodljivi hlapi?

Pogosto se pri delih uporabljajo sredstva, ki imajo močnejši vonj, ki pa se ga ob končani reakciji in po ustrezno prezračenem prostoru ne zazna več. Seveda pa pri svojem delu uporabljamo samo preverjena in ustrezno atestirana vezivna sredstva, lake in olja.

Kdaj se lahko hodi po novem parketu?

V primeru, da je bil položen večslojni gotovi parket (polno lepljen na podlago), se lahko po njem hodi po 24-ih urah, polno obremeni pa po treh dneh. Če pa je bil parket položen plavajoče, se ga lahko uporablja takoj po položitvi. V kolikor je bil parket lakiran ali oljen na objektu, se lahko po njem hodi v roku 24 ur po končnem lakiranju oz. 10 ur po oljenju, močneje pa se ga lahko obremeni po 2 – 3 tednih, ko lak/olje doseže končno trdoto.

OLJEN PARKET

Zakaj je oljen parket primeren za uporabo?

Oljen parket ima prednost pred lakiranim, ker je bolj topel in naraven na dotik, z negovalnimi sredstvi za oljen parket pa se ga z lahkoto vzdržuje čez celotno življenjsko dobo.

V čem je oljen parket boljši od lakiranega parketa?

Vzdrževanje oljenega parketa je hitrejše in enostavnejše, saj se olji le tam, kjer hodimo oziroma kjer se zaščitni sloj olja in voskov obrablja. Pri laku je potrebno obnoviti celotno površino naenkrat, kar pomeni, da je obnova dolgotrajnejša kot pri olju hkrati pa delna obnova ni mogoča.

Oljen parket pa dopušča delno obnovo. To pomeni, da lahko (v najhujših primerih) po potrebi saniramo (rahel obrus in oljenje) posamezno desko. Sveže naoljena deska lahko malenkost izstopa a ne več kot 14 dni, nato pa površina ponovno dobi enoten izgled.

Kako pogosto je potrebna obnova oljenega parketa?

Ponovno oljenje parketa je potrebno, ko se po mokrem čiščenju vidijo sledi obrabe na bolj frekventnih mestih. Pogostost oljenja je pogojena z uporabo in kulturo bivanja. Ob ustreznem vzdrževanju in uporabi kvalitetnih olj s trdimi voski ter ob normalni uporabi prostorov v grobem velja, da se v dnevnih prostorih običajno olji na 3-4 let, v spalnih prostorih pa na 5 let ali več. Lahko pa pogosteje naoljite parket na bolj obremenjenih površinah ob vhodu, okrog mize, ob kuhinjskem pultu, ipd.

Na kaj naj bom pozoren/a pri izbiri olja za osvežitev / obnovo parketa?

Izbira kvalitetnega olja pomeni kasnejše ponovno oljenje zato je ključno, da izberete tako olje, ki ustrezno zaščiti vaša tla. Pri izbiri olja za obnovitveno oljenje parketa je pametno izbrati olje z višjo vsebnostjo trdih voskov (na primer: OSMO POLYX olje). Ti ustvarijo debelejši zaščitni film po površini, ki parket zaščiti pred praskami, umazanijo in madeži.

Kako dolgo se suši sveže naoljen parket?

Sveže naoljen parket je pohoden po 8 -12 urah (velja za OSMO premaze za les), odvisno od izdelka. Za točne informacije preverite deklaracijo.

Ali ima olje za les intenziven vonj, ki se dolgo zadržuje v prostoru?

OSMO olja za talne obloge nimajo intenzivnega vonja, kot na primer laki. Ob predpostavki, da je prostor dobro prezračen, se olja po 24 urah ne vonja več.

Ali lahko parket naoljim sam/a? Na kakšen način?

Oljenje talne obloge (parketa in terase) lahko opravite sami. Načinov je več:

– stroj za oljenje (rezervacija stroja);

valjček;

– ročno s filcem za oljenje;

– ročno z bombažno krpo.

Za OSMO olja za les velja pravilo “manj je več”, zato poskušamo nanesti čim tanjši sloj olja in po potrebi raje napravimo dva tanjša sloja. Še posebej pri nanosu z valjčkom olje za les čim bolj na tanko razvlečemo.

(!) Pomembno: pred oljenjem se parket temeljito očisti z OSMO Wash and Care čistilom za oljen parket.

Je oljen parket slabše odporen na madeže in poškodbe kot lakiran?

Ob predpostavki, da je parket oz. vrhnji sloj olja in voskov ustrezno vzdrževan in negovan, je oljen parket enako odporen na madeže in poškodbe, kot lakiran parket.

Za razliko od lakiranega parketa pa oljene talne obloge dopuščajo več možnosti za sanacijo in enostavno vzdrževanje.

Čiščenje oljenega parketa - na kakšen način in kako pogosto?

Oljen parket se čisti z metlo, sesalcem ali pa ga obrišete s krpo maslenko. Ko ga je potrebno očistiti z vodo, je v vodo potrebno dodati čistilo za oljen parket (svetujemo OSMO Wash and Care); nato parket obrišemo z dobro ožeto vlažno krpo.

Trdovratne madeže lahko poskušate odstraniti s koncentratom OSMO Wash and Care ali pa čistilom OSMO Liquid Wax. Za madeže, ki so posledica stoječe vode svetujemo čistilo Rubio za odstranjevanje tanina.

Preberi več o čiščenju oljenega parketa.

Kateri so preventivni ukrepi za vzdrževanje oljenega parketa?

Glavni preventivni ukrepi za vzdrževanje oljenega parketa so naslednji:

1. Redno in pravočasno oljenje parketa za zagotavljanje ustrezne količine trdih voskov na površini, ki nudijo zaščito parketu;

2. čiščenje in negovanje parketa z ustreznimi sredstvi in čistili;

3. zaščita premičnega pohištva (stoli, mize, sedežne garniture,..) z drsniki (Scratchnomore) ali vsaj s filci.

Ali se lahko olji star parket, ki je bil prej lakiran?

Oljenje parketa, ki je bil prej lakiran je mogoče. Pomembno je, da se lak dobro obrusi (v tem primeru se izgubi tudi površinska obdelava, na primer krtačenost), saj se v nasprotnem primeru olje ne bo vpilo v parket in barva ne bo enotna.

Ali je gotovi oljen parket potrebno po polaganju ponovno naoljiti?

Tovarniško oljen gotovi parket (po navadi) ni dolgoročno ustrezno zaščiten saj proizvajalci zadostijo minimalnim zahtevam. Tak parket, brez oljenja po polaganju, zahteva ponovno oljenje po letu ali dveh.

V primeru, da vam parket položimo mi, vam parket brezplačno naoljimo in poskrbimo za njegovo večletno zaščito.

VINILNE TALNE OBLOGE

OLJEN PARKET

Za kateri tip vinilne talne obloge naj se odločim?

Vinil oziroma dekor je dobavljiv v petih različnih sestavah:

  • vinil za lepljenje;
  • masivni vinil na klik;
  • vinil na HDF s pluto na klik;
  • hydro vinil za kopalnice na klik;
  • Rigid board – vinil v deskah na klik.

Kateri vinil je za vas primeren, je odvisno od namembnosti in lege prostora, ostalih višin (na primer keramika), in podobnih dejavnikov.

Preberite več o različnih sestavah vinila in kdaj izbrati katerega.

Lahko vinil položim na obstoječo talno oblogo (parket ali keramika)?

Vinilne talne obloge se lahko položijo čez obstoječo podlago, vendar je potrebno upoštevati lastnosti sestave izbrane vinilne talne obloge. Najbolj univerzalna možnost je vinil na klik, natančneje, rigidne (RIGID) vinil plošče, ki se položijo na klik in prenesejo tudi neravnine, kot so fuge med keramičnimi ploščicami. Za izravnavo neravnin in akustično izolacijo svetujemo, da se pod vinilne talne obloge na klik položi podloga Silent Comfort.

V kolikor želite na obstoječo podlago lepiti vinilne talne obloge za lepljenje je potrebna priprava površine (vsaj obrus, morda tudi izravnalna masa). Brez omenjene priprave se bodo neravnine preslikale skozi lepljen vinil.

Lahko vinil na klik položim direktno na estrih?

Lahko. V primeru vinila na klik svetujemo uporabo podloge Silent Comfort, ki izravna neravnine in nudi akustično izolacijo.

Če želite položiti vinil za lepljenje pa svetujemo izravnavo tal z izravnalno maso. V nasprotnem primeru se tudi najmanjše neravnine čez čas preslikajo na položeni vinil.

Je vinil na klik primeren za talno gretje?

Je. Vse vinilne talne obloge v naši ponudbi (Ziro, Lalegno, Moland, Wineo) so ustrezne za polaganje na talno gretje.

Je možno obleči oziroma izdelati stopnice iz vinila?

Seveda. Stopnice iz vinila lahko izdelamo na dva načina:

  1. lepljenje dveh plošč vinila na klik (HDF/rigid/hydro) in
  2. vinil za lepljenje s profilom na robu stopnice.

Izogibamo se segrevanju in upogibanju vinilne talne obloge za lepljenje do želene oblike, saj s tem spremenimo strukturno sestavo vinila. Življenjska doba take stopnice je bistveno krajša kot zgoraj nešteti možnosti.

Precej vinilnih talnih oblog vsebuje formaldehide in ftalate. Se dobi tudi vinil brez nevarnih primesi?

Seveda, vse vinilne talne obloge v naši ponudbi so popolnoma brez ftalatov, formaldehidov, kloridov in podobnih toksičnih primesi.

So vinilne talne obloge primerne tudi za domače živali?

Vsekakor. Če v vašem domu biva tudi večji kuža, svetujemo vinil talne obloge z obrabnim slojem 0,55 mm ali 0,7 mm.

Ali se poškodovane vinil plošče lahko zamenja?

Poškodovane vinil plošče se lahko zamenja. Vinil na klik zahteva, da se talna obloga razstavi do poškodovane plošče in zamenja. V primeru lepljenega vinila pa je po odstranitvi plošče potreben še obrus lepila in lepljenje nove vinil plošče.

LAKIRAN PARKET

Kdaj se priporoča obnova lakiranega parketa?

Obnova lakiranega parketa se priporoča še preden se na parketu pojavijo mesta, ki niso več zaščitena z lakom in posledično pričenja parket lokalno siveti in oksidirati. Obnova parketa se priporoča tudi v primeru, ko je na parketu več poškodb, ki jih ni mogoče lepo popraviti in se vam zdijo moteče. Ob normalni uporabi se lakiran parket obnavlja na 10 do 15 let. Obnova parketa zajema brušenje parketa, kitanje rež, popravilo globljih poškodb ter ponovno lakiranje parketa.

Namesto lakiranja, se lahko odločite za oljenje parketa.

Po koliko letih je lakiran parket potrebno obnoviti?

Lakov kakršni so bili pred 30 leti ni več. Zaradi vseh ekoloških in podobnih regulativ so laki danes bistveno manj obstojni. Življenjska doba poliuretanskega laka je nekje med 8-12 let. Lak na vodni osnovi je obstojen 7-10 let.

Kolikokrat se gotovi večslojni lakiran parket lahko obrusi?

Odvisno od debeline vrhnjega sloja gotovega parketa.

Mojstri obrusijo približno 1 mm vrhnjega sloja. Večina dvoslojnih parketov (debeline 10-11 mm) dopušča 1-2 brušenji, troslojni parketi (14-15 mm) pa po navadi dopuščajo 2-3 brušenja.

Kolikokrat je gotovi lakiran parket polakiran?

Gotovi lakirani parketi so običajno lakirani v sedmih tankih slojih, parket, ki se lakirajo na objektu, pa v treh. Skupna debelina laka je približno enaka. Predpisi določajo, kolikšna je priporočljiva debelina laka za parket. Če je nanos predebel, lak lahko poka, če je pretanek, ne nudi ustrezne zaščite.

V čem je lak boljši od olja?

Ob predpostavki, da je lakirana površina nepoškodovana, lak nudi dobro odpornost na tekočine in omogoča enostavno vzdrževanje.

Preberi več o vzdrževanju lakiranega parketa.

Ali obstajajo preventivni ukrepi za vzdrževanje lakiranega parketa?

Preventivni ukrepi za vzdrževanje parketa so prvi korak k ohranjanju lepe talne obloge. Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa lahko poškodujejo zaščitni sloj.
Z rednim čiščenjem odstranimo umazanijo, ki bi se sicer zadrževala na parketu in se izognemo morebitnim poškodbam, ki bi nastale s hojo po njej.
Parket oziroma ladijski pod je potrebno zaščititi pred pohištvom, ki ga pogosto premikamo. Nezaščitene noge stolov in miz lahko hitro poškodujejo lakiran parket zato svetujemo zaščito s filcem, oziroma drsniki Scratchnomore, za dolgoročnejšo rešitev.

MASIVNI PARKET

Naj obnovim ali zamenjam star masivni parket?

V kolikor vam je izgled všeč potem vsekakor zagovarjamo obnovo starega parketa, še posebej, če gre za intarzijo oz. intarzijski parket ali ribjo kost.

Tudi pri težavah kot je škripanje ali odstopanje ploščic vam lahko pomagamo.

Kontaktirajte nas.

Kakšna je razlika med večslojnim gotovim parketom in masivnim parketom?

Večslojni gotovi parket je narejen tako, da podlaga zavira delovanje (raztezanje in krčenje) parketa. Posledica so manjše špranje v primerjavi z masivnim parketom. Zaradi same strukture večslojni parket deluje 5x manj kot masivni. 

Tudi ekološko gledano je večslojni gotovi parket bolj smiselna izbira, saj je spodnji del sestavljen iz hitreje rastočih lesnih vrst (topol, breza, smreka…). pri masivnem parketu pa je celotna deščica iz enega kosa lesa. 

Masivni parket in talno gretje, kako je s tem?

Masivni parket je po navadi debelejši kot večslojni gotovi parket, kar pomeni precej več toplotnih izgub. Masivni parket je prav tako manj stabilen, saj deluje in diha 5x bolj kot večslojni gotovi parket.

TERASE

Katere lesne vrste so primerne za zunanje lesene terase?

Za lesene terase lahko uporabljamo več vrst lesa, naprimer:

1. TEAK,

2. IPE,

3. SIBIRSKI MACESEN,

4. CUMARU,

5. ANGELIM, idr. ..

Skupno vsem je, da so odporni na ekstremne klimatske pogoje, katerim so izpostavljeni skozi dolgo življensko dobo. Vsi lesovi zaradi klimatskih vplivov (sonce, dež, sneg…) sčasoma posivijo, kar je njihova lastna zaščita pred propadanjem. Če želite ohranjati naravno barvo lesene terase je potrebno redno oljenje z brezbarvnim oljem za lesene terase, možno pa je tudi toniranje s pigmentiranimi olji za lesene terase.

Kakšna je življenjska doba lesene terase?

Trajnost lesene terase je odvisna od vrste lesa, predvsem pa je odvisna tudi od strokovne montaže. Pod podom mora biti urejeno ustrezno odtekanje vode in prezračevanje podnic. V tem primeru je trajnost lesene terasne obloge iz Teak-a, IPE-ja ali Cumaru-ja lahko 20 let in več.

Želim ohraniti naravno barvo lesene terase. Kako naj to zagotovim?

Frekventnost oljenja je odvisna od načina izdelave, lege in izpostavljenosti vremenskim vplivom.

V kolikor želite ohranjati naravno barvo vaše lesene terase je zaželeno 2x letno (pred in po sezoni) premazovanje lesene terase z brezbarvnim oljem za terase OSMO Special 007.

Kako se vzdržuje lesen terasni pod?

Lesen terasni pod ne potrebuje posebnega vzdrževanja. V kolikor želite, da les obdrži prvotno barvo, ga je potrebno vsaj enkrat na leto očistiti in premazati z oljem za terase OSMO special 007.

V kolikor se terasni pod prepusti vsem vremenskim razmeram, bo posivel in se bo s to sivo patino sam zaščitil pred propadanjem.

Lesena terasa je posivela. Kako lahko teraso osvežim in lesu povrnem prvotno barvo?

Odstranjevanje sivine z lesene terase je možno na dva načina:

1. kemična odstranitev (OSMO Wood Reviver) in

2. odstranitev sivine z obrusom.

Po odstranitvi sivine se lesena terasa premaže in zaščiti z oljem za terase OSMO Special 007, ki povrne naravni videz lesa ali OSMO Special oljem s pigmenti.