Polaganje parketa je ključen postopek za dolgoročno obstojnost talne obloge. Zato ni nenavadno, da je kar nekaj procesov, ki morajo biti opravljeni in pogojev, ki jim mora biti zadoščeno pred, med in po polaganju parketa.

1. Kontrola gradbišča, ogled in izmere
2. Priprava podlage za polaganje parketa
2.1.    Čistost tal
2.2.    Trdnost estriha
2.3.    Ravnost estriha
2.4.    Vlažnost estriha
3. Klimatske razmere v prostoru
4. Talno ogrevanje in parket
5. Polaganje parketa
5.1.    Polaganja parketa – smeri in način
5.2.    Predpremaz in lepilo za parket
5.3.    Polaganje gotovega parketa z lepljenjem
5.4.    Plavajoče polaganje gotovega parketa brez lepljenja
5.5.    Polaganje klasičnega ali neobdelanega parketa
6. Brušenje parketa
7. Lakiranje parketa
8. Oljenje parketa
9. Polaganje parketa pri Vogartu

 

Kontrola gradbišča, ogled in izmere

Vsaj en mesec pred predvidenim pričetkom polaganja parketa je potrebno opraviti predhodno kontrola gradbišča, ki zajema zlasti natančno izmero kvadrature, meritev vlažnosti podlage, stanje podlage, preverjanje klimatskih razmer in stanje drugih gradbenih del .

Točne izmere so nujne, da naročimo zadostno količino potrebne talne obloge in zaključne obstenske letve ter morebitne druge potrebne profile, galerijske zaključke, letve, stopnice idr. Le tako bodo naši polagalci lahko prišli na dogovorjen dan pripravljeni in bodo lahko kvalitetno opravili svoje delo. Med ogledom preverimo tudi ustreznost višine estrihov in stikov nove talne obloge s sosednjimi površinami.

Stopnja vlažnosti estriha je za uspeh in končen rezultat položenega poda ključnega pomena, zato moramo biti pri izmeri vlažnosti v estrihu vedno dosledni in upoštevati predpisane norme. Vlaga v estrihu se lahko izmeri s posebnimi elektronskimi merilci ali po CM metodi.

preverjanje stopnje vlage v estrihu
Preverjanje stopnje vlage v estrihu za polaganje parketa

 

Če je na objektu vgrajeno talno ogrevanje, je potrebno pravočasno izvesti predpisan protokol talnega ogrevanja.

Pri preverjanju stanja podlage moramo najprej določiti, kakšna je osnovna podlaga, na katero se bo talna obloga polagala. Običajno je danes v večini primerov to cementni estrih, lahko pa imamo tudi andhidritni estrih, hitrovezoči estrih, možne pa so tudi različne suho montažne podlage kot npr. OSB plošče ali drugo. Glede na vrsto podlage nato preverimo ravnost in nivo podlage, kompaktnost, trdnost, čistost, morebitne razpoke in drugo.

Priporočamo, da je večino gradbenih del na objektu zaključenih pred pričetkom polaganja talne obloge. Po vgradnji parketa ali vinila se vgradijo podboji vrat, zatem se zmontirajo zaključne obstenske letve in nato se lahko izvede zadnje, končno beljenje ali barvanje sten.

Sledi le še težko pričakovana vselitev :).

 

Priprava podlage za polaganje parketa

Da se lahko parket kvalitetno položi, mora biti podlaga ustrezno urejena. Z drugimi besedami, mora biti čista, trdna, ravna in suha.

Čistost tal

Večje nečistoče drugih izvajalcev obrtniških del, kot so ostanki mavca, ometa, barve, olja ali voske, je treba pred polaganjem zaključnih talnih oblog povsem odstraniti, saj zelo negativno vplivajo na vezavo in zmanjšujejo sprijemanje lepil za talno oblogo s podlago. Pred polaganjem zaključnih oblog mora biti podlaga pometena.

Trdnost estriha

Če je bil estrih pravilno položen, ne bi smelo priti do težav z mehansko odpornostjo, vezavo in stabilnostjo. Kljub temu trdnost preverimo in če se izkaže, da estrih vseeno ni dovolj trden, ga utrdimo s predpremazom.

Ravnost estriha

Površina mora biti ravna, s pravilno usmerjenimi in vgrajenimi diletacijskimi regami in vodoravna. Valovitost, prevelika izbočenost, prevelika gladkost ali hrapavosti ter razpokanost niso dovoljeni.

poškodbe na estrihu

V primeru odstopanja od norme ali v primeru obnove starih tlakov, le te lahko izravnamo s samorazlivno izravnalno maso. Za dober končen uspeh je izbor prave izravnalne mase ključen. Potrebno je upoštevati predvideno debelino potrebne izravnave in mehanske obremenitve (tlačna in upogibna trdnost) in drugo.

Vlažnost estriha

Največja dopustna vsebnost preostale vlage v cementnem estrihu s talnim gretjem je 1.8 CM-%. Suh estrih je pogoj za polaganje talne obloge. V kolikor parket položimo na estrih, ki presega dopustno vsebnost vlage, bo vlaga ujeta pod leseno talno oblogo. Ker na delovanje lesa najbolj vpliva prav vlaga, je rezultat v večini primerov odstopanje, dvigovanje in/ali razslojevanje parketa od podlage.

 

Klimatske razmere v prostoru

Klimatske razmere morajo biti med polaganjem take, da ne povzročajo delovanja lesa tudi po polaganju, temveč da parket ostane stabilen. Priporočljiva temperatura prostora v času polaganja je med 16 in 20 stopinj Celzija in relativna zračna vlažnost med 45 in 65 odstotkov.

 

Talno ogrevanje in parket

Po izvedenem protokolu talnega ogrevanja, je gretje potrebno izključiti (ali izjemno znižati temperaturo?) 2-3 dni pred polaganjem parketa.

polaganje parketa na talno gretje

Ko je parket položen, se talno ogrevanje ponovno vključi s postopnim povečevanjem temperature ogrevalne vode 3-5 °C na dan, dokler se ne doseže običajne temperature ogrevalne vode. Več podrobnosti najdete v splošnih pogojih.

 

Polaganje parketa

Polaganje parketa se lahko opravi na več različnih načinov in v več različnih smeri. Je pa to odvisno tudi od same oblike parketa (npr. spoj pero-utor se ne more polagati brez lepljenja).

Polaganja parketa – smeri in način

Pred pričetkom z deli je potrebno določiti smer in način polaganja parketa. Pri ladijskem načinu polaganja, se zaradi naravnih značilnosti lesa tj. njegovega raztezanja in krčenja, vedno odločimo za polaganje desk vzporedno z daljšo steno prostora oz. objekta. Če je prostor ali objekt dokaj kvadratne oblike in ne moremo določiti daljše stranice ali je razlika zanemarljivo majhna, upoštevamo izvor dnevne svetlobe. V tem primeru polagamo deske pravokotno na izvor svetlobe. Vsekakor pa moramo v obzir vzeti tudi estetski vidik in glavne poti pri uporabi prostorov.

 

francoska ribja kost Chevron rahlo dimljena

Pred pričetkom polaganja je bistvena dobra priprava in izmere prostora. Ob tem se odločimo, kje bomo začeli s polaganjem in kje končali ter na katero steno bomo ravnali parket. Posebne priprave pa zahtevajo polaganja različnih vzorcev kot npr. intarzijski parket, klasična ali francoska ribja kost, kocka ali drugo.

Predpremaz in lepilo za parket

V kolikor je potrebno, zaradi boljšega oprijema lepila, razprašitev in delno zaporo vlage, na estrih najprej nanesemo predpremaz ali ti. primer, ki mora ustrezati izbranemu lepilu.

Izbrati moramo pravo lepilo glede na izbrano talno oblogo. Akrilna lepila se danes skoraj ne uporabljajo več. Za lepljenje daljših desk ali parketa na talno ogrevana tla pretežno uporabljamo dvokomponentna poliuretanska lepila kot npr. Adesiv Pelpren PL6 ali katerokoli njegovo različico kot npr. antialergičen Pelpren PL 60 E. Uporabljajo se tudi lepila na osnovi silanov kot npr. Adesiv WB Mono MS/LE elastic ali MS Gold Flex ali drugi.

Polaganje gotovega parketa z lepljenjem

Gotovi parket je po navadi že polakiran ali oljen. Ali izbrati Izbrati oljen ali lakiran parket je tema za drug članek (klik na povezavo)? V obeh primerih lepilo za parket nanesemo s posebno lopatico za lepilo na podlago, tj. estrih ali suhomontažno podlago. Na lepilo položimo parketno desko. Ob steni vedno pustimo rego širine približno do 1 cm, kar omogoča delovanje lesa. To rego pokrijemo naknadno z obstensko zaključno letvico. Pazimo, da lepilo ne pride na površino gotovega parketa.

Polaganje parketa-vogart

Po zaključku polaganja talne obloge se po površini ne hodi ali jo kakorkoli obremenjuje vsaj 24 ur. Vsaj en teden po končanem polaganju, naj se talno oblogo uporablja previdno, izogibajmo se mehanskim obremenitvam (pohištvo, visoke pete, lestve, ipd..) in mokrim madežem. V času mirovanja parketa naj se v prostoru ne izvaja nobenih del, ki bi lahko poškodovala parket ali povzročila madeže (silikon, olje, apno,…). Skrbimo za ustrezne klimatske pogoje.

Več podrobnosti lahko najdete v Splošnih pogojih za izvedbo polagalskih del. Podrobna navodila za polaganje parketa so s strani proizvajalca običajno priložena tudi vsakemu paketu parketa.

Plavajoče polaganje gotovega parketa brez lepljenja

V primeru, da želite položiti parket plavajoče, morate izbrati parket s klick ali loc spojem. Takšen spoj drži deske skupaj brez lepila. Priporočamo, da se v primeru plavajočega polaganja pod parket položi ustrezna podlaga kot npr. filc, pluta ali profesionalna folija kot npr. Wineo Silent Comort. Takšna podlaga nudi uporabniku več udobja in zagotavlja mehkejšo in tišjo hojo.

plavajoče polaganje parketa na klik na zvočno izulativno peno

Na takšen način lahko polagamo novi parket tudi čez že obstoječe talne obloge kot npr. kamen, keramiko ali stari parket.

Več podrobnosti najdete v podrobnih navodilih za polaganje parketa, ki jih je pripravil proizvajalec parketa in so priložena vsakemu paketu parketa.

Polaganje klasičnega ali neobdelanega parketa

Po polaganju neobdelanega klasičnega masivnega parketa na lepilo, pustimo parket v mirovanju nekaj dni. Potrebni čas mirovanja je odvisen od vrste lepila in potrebne nadaljnje obdelave parketa.

polaganje masivnega klasičnega parketa

Tovarniško brušeni in glajeni parketi se po polaganju po potrebi lahko le še rahlo obrusijo in nato oljijo ali lakirajo. Tu moramo biti še posebej pozorni na ustrezne klimatske pogoje.

Klasični in lamelni surovi parketi ter ladijski pod potrebujejo več obdelave in postopamo po spodaj opisanem postopku za brušenje parketa in v nadaljevanju izvedemo lakiranje ali oljenje parketa.

 

Brušenje parketa

Parket po mirovanju najprej obrusimo. Brušenje parketa pomeni izravnavanje in glajenje lesene talne obloge, ki ga opravimo s profesionalnimi brusilnimi stroji. Končni videz položene talen obloge je v precejšnji meri odvisen od kvalitete brušenja, zato naj brušenje parketa opravi strokovnjak. Slabo obrušenega poda in napak pri brušenju, se z lakiranjem ali oljenjem ne da skriti.

Pred brušenjem s sesalcem skrbno očistimo parket in preverimo stik s podlago. Nato najprej opravimo grobo brušenje. Za grobo brušenje običajno uporabljamo brusni papir zrnatosti 36 do 40. Brusilni stroj vodimo pod kotom približno 30 stopinj od poteka lesnih vlaken. Ko obrusimo vso površino v eni smeri, začnemo drugo brušenje pod kotom 60 stopinj glede na prejšnje. Delo končamo z brušenjem vogalov, robov in vseh manj dostopnih predelov. Uporabimo za to namenjene stroje in papir iste zrnatosti.

stroj za brušenje parketa

Nato sledi vmesno brušenje, ko brusimo dvakrat križno kot pri prejšnji stopnji in upoštevamo ista navodila glede smeri brušenja. Uporabljamo brusni papir zrnatosti od 60 do 80. Pritisk stroja na podlago mora biti manjši kot pri grobem brušenju. Z vmesnim brušenjem parket že dobro izgladimo, izravnamo ter pripravimo podlago za kitanje in zadnje končno izglajevanje.

Po izvedenem kitanju parketa, s katerim zapolnimo fuge med parketnimi deskami, opravimo fino brušenje parketa. Parket enkrat ali dvakrat križno zbrusimo z brusnim papirjem zrnatosti 100 za trše lesove ali 120 za mehkejše lesove. Zadnje brušenje popolnoma izgladi parket in odstrani morebitna dvignjena lesna vlakna, ki so nastala zaradi neizogibnega brušenja v nepravi smeri. Pred nadaljnjo obdelavo, se pravi pred lakiranjem ali oljenjem, parket skrbno in temeljito očistimo z močnim sesalcem in antistatično krpo.

 

Lakiranje parketa

Pri lakiranju uporabimo najprej temeljni ali osnovni lak in nato zaključni ali končni lak. Pred nanosom končnega laka površino obrusimo z rabljeno mrežico zrnatosti 100 ali brusnim papirjem 120. Za nanos je treba upoštevati proizvajalčeva navodila v tehničnih listih. Pazljivi moramo biti glede predpisane količine laka. Zaradi predebelega nanosa ne bo končni videz parketa nič boljši, ravno nasprotno, na parketu bo opaziti estetske napake, kot so prekrivanje, naguban nadaljnji sloj laka in togost globinsko suhega laka.

lakiranje lesene talne obloge

Danes lahko izbiramo med številnimi različnimi vrstami laka. Večina ustreza visokim ekološkim zahtevam sodobnega uporabnika in so kljub temu visoko trpežni in odporni. Lak izberemo glede na zahteve prostora in željo uporabnika po končnem izgledu. V porastu so laki za parket, ki zagotavljajo dobro odpornost in ohranjajo naraven videz lesa kot npr. lak za parket Adesiv Ice za močno obremenjene površine.

 

Oljenje parketa

Za oljenje lesenih talnih oblog priporočamo Osmo olja, ki poleg naravnih olj vsebujejo tudi trde voske. Olja zaščitijo in impregnirajo les globinsko, vosek ostane na površini kot dodatna zaščita parketa pred obrabo, vodo in madeži. Več podrobnosti o Osmo oljih si preberite v spletni trgovini, kjer jih lahko tudi naročite.

Oljenje parketa z osmo krtačo

Postopek oljenja parketa: na zbrušen, zglajen in očiščen parket enakomerno nanesemo olje. Olje lahko nanašamo strojno, z valjčkom čopičem ali z mehko krpo. Vedno upoštevamo navodila proizvajalca olja. Po predpisanem času sušenja in utrjevanja, površino po potrebi rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem in postopek nanašanja ponovimo. Na surov les vedno nanesemo dva sloja olja.

Ne smemo pa pozabiti na varnosti pri delu. Tudi v prepojenih krpah poteka avto oksidacija olj, ki jo spremlja sproščanje toplote. Zaradi tega lahko pride do samovžiga naoljenih krp. Da bi preprečili verjetnost izbruha požara, porabljenih naoljenih krp nikoli ne mečemo skupaj na večje kupe. Najbolje je, da jih do odvoza odložimo na prostem in ne vseh skupaj ali jih vržemo v posodo z vodo.

 

Povzeto po Standardih in opisih za parketarska dela, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Sekcija polagalcev talnih oblog, julij 2011

 

Polaganje parketa pri Vogartu

Polaganje parketa naj opravi strokovnjak. Svetujemo, da vedno preverite, kaj ponujena cena polaganja parketa vključuje. V kolikor se odločite, da vam parket položimo mi, je v ceno polaganja vključeno:

Material:

  • dvokomponentni epoksi primer za estrih,
  • dvokomponentno poliuretansko lepilo,
  • Osmo olje s trdimi voski – stopnja sijaja po izboru naročnika (mat, polmat, sijaj);

Delo:

  • priprava/čiščenje estriha in obrus nečistoč
  • nanos primerja,
  • polaganje na lepilo,
  • prva zaščitna nega parketa,
  • transportni stroški do 50 km,
  • enoletno garancijo na delo.