1. Preventivni ukrepi za vzdrževanje lakiranega parketa
2. Suho čiščenje lakiranega parketa
3. Vlažno čiščenje lakiranega parketa
4. Dodatni zaščitni premaz za lakirane parkete
5. Obnova lakiranega parketa
6. Popravilo poškodb & sanacija lakiranega parketa

 

Preventivni ukrepi za vzdrževanje lakiranega parketa

Vzdrževanje lakiranega parketa se začne s preventivnimi ukrepi, saj ti doprinesejo k dolgoročni ohranjenosti naše lesene talne obloge. Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa lahko poškodujejo zaščitni sloj.

Z rednim čiščenjem odstranimo umazanijo, ki bi se sicer zadrževala na parketu in se izognemo morebitnim poškodbam, ki bi nastale s hojo po njej.

Parket oziroma ladijski pod je potrebno zaščititi pred pohištvom, ki ga pogosto premikamo. Nezaščitene noge stolov in miz lahko hitro poškodujejo lakiran parket zato svetujemo zaščito s filcem, oziroma pohištveni drsniki Scratchnomore, za dolgoročnejšo rešitev.

Drsniki Scratchnomore za zaščito pred praskami
Klik na sliko za ogled pohištvenih drsnikov

Suho čiščenje lakiranega parketa – redno

Suho čiščenje in vzdrževanje lakiranega parketa oziroma ladijskega poda lahko opravimo s pometanjem ali s sesanjem (z mehko krtačo). Alternativno pometanju lahko čiščenje parketa opravimo z belo krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate.

Krpe Masslin BELE – univerzalne maslenke za čiščenje talnih oblog vseh vrst (25 kos)
Klik na sliko za ogled izdelka

Maslenka je viskozna krpa, ki ima zelo visoko absorpcijsko sposobnost; izredno dobro vpija umazanijo, nase veže ves prah (tudi dlake domačih živali), kar zagotavlja brezhibno čistočo in dolgotrajne rezultate čiščenja. Talna obloga, parket oziroma ladijski pod bodo tako ves čas brezhibno čisti.

Vlažno čiščenje lakiranega parketa – občasno

Občasno lakiran parket očistimo z vodo, v katero nujno dodamo čistilo za lakirane talne obloge. Parket oziroma ladijski pod obrišemo z dobro ožeto mehko krpo. Nikoli ne uporabljajte agresivnih čistil. Priporočamo uporabo nevtralnega čistila za čiščenje lakiranega parketa ADESIV PARQUETPRO, ki je ekološko, brez topil in ima nevtralen pH.

PARQUETPRO-nevtralni-detergent-za-lakiran-parket
Klik na sliko za ogled čistila

Klik na sliko za ogled čistilaŠe posebej v času zime, ko je zaradi kurjave v prostoru zrak bolj suh, vzdrževanje lakiranega parketa z vlažno krpo poskrbi, da se parket ne izsuši.

Navodilo za uporabo: za redno čiščenje parketa pripravite mešanico 1del PARQUETPRO ter 9 delov vode, izpiranje ni potrebno. Za odporno nečistočo (mast in druga odporna nečistoča) lahko uporabite nerazredčeno čistilo; nanesite ga z gobo direktno na parket in nato takoj osušite. ADESIV PARQUETPRO je primeren za pogosto uporabo in generalna čiščenja talnih oblog. Sobe obda s prijetnim vonjem.

Dodatni zaščitni premaz za lakirane parkete – redko ali po potrebi

Po več letih uporabe je običajno parket oz. lakirana površina že nekoliko obrabljena. Zato je po približno 10-12ih letih priporočljiva obnova parketa.

BRILL polirno sredstvo za lakiran parket
Klik za ogled premaza BRILL

Če pa lakiran parket še ni toliko obrabljen, da bi že zahteval generalno obnovo in bi želeli samo nekoliko lepši izgled in dodatno zaščito, lahko lakiran parket oz. ladijski pod premažete s polirnim negovalnim sredstvom. Priporočamo uporabo ekološkega samo-polirnega premaza ADESIV BRILL za parkete z visokim sijajem in ADESIV POLISH WB za mat parkete.

Obnova lakiranega parketa – periodično

Obnova lakiranega parketa je priporočljiva še preden se pojavijo mesta na parketu, ki niso več zaščitena z lakom, zaradi česar posledično pričenja parket lokalno siveti in oksidirati. Parket obnovimo tudi, če je na laku več motečih poškodb, ki jih ni mogoče lepo lokalno popraviti. Ob normalni uporabi se lakiran parket obnavlja na 10 do 12 let.

Obnova parketa: najprej se odstranijo zaključne okrasne letve in parket se obrusi. Ko je površina gladka in ravna, se z lesnim kitom zapolnijo vse fuge in sanirajo eventualne globlje poškodbe parketa.

Nanese se temeljni lak za globinsko zaščito lesa in nato še en ali dva nanosa (odvisno od laka in navodil proizvajalca) zaščitnega laka (lahko pa tudi olja za parket). Pritrdijo se zaključne letve in postopek je zaključen.

Cel postopek se izvede v več dneh, saj je potrebno, da se kit in lak med posameznimi fazami posušijo. Lak za parket se posuši v 24h urah, ko lahko po njem že hodite. Vendar prostor uporabljajte previdno; pohištvo previdno namestite nazaj v prostor po nekaj dneh.

Popravilo poškodb oziroma sanacija lakiranega parketa – po potrebi

Tudi lakirani parketi se včasih poškodujejo. Pa nič hudega. Obstajajo enostavne rešitve za popravilo lakiranega parketa.

Manjše poškodbe na lakiranem parketu lahko popravimo z barvnim lakom v svinčniku König PROFI LAK PEN; dobavljivi so v različnih barvah. Izberite barvo primerno za vaš parket. Za natančno popravljanje strukture uporabite korekturni svinčnik za lakiran parket König korekturni svinčnik. Korekturni svinčniki so dobavljivi v različnih barvah.

Prozoren LAK v spreju KOENIG za sanacijo lakiranega parketa (400 ml)
Prozoren LAK v spreju KOENIG za sanacijo lakiranega parketa (400 ml)

Nekoliko večje poškodbe lahko zapolnimo s König voskom in jih nato zaščitimo s König lakom v spreju. König lak za parket v spreju je brezbarven, transparenten in dobavljiv v štirih različnih stopnjah sijaja: mat, pol-mat, pol-sijaj in sijaj.

Za domačo uporabo in manjše poškodbe priporočamo König mehke voske; za večje poškodbe pa trde voske, za katere potrebujete tudi plinski grelec.

Za večje poškodbe raje kontaktirajte mojstra, ki bo profesionalno popravil poškodovan parket ali po potrebi zamenjal kakšno deščico.