Vzdrževanje in čiščenje lesene terase ni zapleteno in se ga lahko lotimo na dva različna načina. Vse lesene obloge za terase pod vplivom klimatskih razmer sčasoma posivijo. Če nam je siva patina na leseni terasi všeč, ne potrebujemo posebnega vzdrževanja. Eksotični lesovi, iz katerih so običajno lesene obloge na terasi, vsebujejo visoko količino samozaščitnih olj. To jim zagotavlja dolgo življenjsko dobo brez posebnega vzdrževanja. V kolikor želimo ohraniti barvo terase oz. preprečiti sivenje jo naoljimo 1-2x letno.

 

Želim, da les posivi

Kot rečeno, les izpostavljen vremenskim dejavnikom sčasoma posivi. Če vam je ta izgled všeč, potem vaša lesena terasa ne potrebuje posebnega čiščenja ali vzdrževanja. Edino kar potrebuje je čas, saj eksotične lesne vrste z visoko vsebnostjo olj sivijo počasneje. Za čiščenje priporočamo OSMO čistilo za terase. Če se čez leta sivine naveličate lahko leseno teraso očistite po spodaj navedenih navodilih in ji povrnete prvoten lesk.

Osmo čistilo za terase
Osmo čistilo za terase (klik na sliko za nakup)

Želim les v naravni barvi

Če želite izgled svežega lesa in naravno barvo vam svetujemo, da teraso 1-2x letno očistite in premažete z brezbarvnim OSMO special teakovim oljem za terase. Če želite lahko terase premažete tudi s pigmentiranim OSMO special oljem.

Osmo teakovo olje za vzdrževanje lesene terase
Osmo teakovo olje za lesene terase (klik na sliko za nakup)

Pri tem upoštevajte, da brezbarvno olje zahteva večkratno obnovo, kot pigmentirana olja, saj slednja zaradi naravnega pigmenta teraso bolje zaščitijo pred UV žarki.

Osmo wood reviver za odstranjevanje sivine s terasnega poda
Osmo wood reviver za odstranjevanje sivine s terasnega poda

V kolikor je les na vaši terasi že posivel, jo očistite oz. sivino odstranite z Osmo Wood Reviver gelom, ki ga lahko uporabite tudi za čiščenje vrtnega pohištva. Leseni terasni pod naknadno zaščitite s prej omenjenim OSMO special oljem za terase. Po potrebi lahko teraso premažete tudi s protizdrsnim premazom Osmo Anti slip oljem za terase.

Osmo Anti-Slip terasno olje za vzdrževanje lesene terase
Osmo Anti-Slip terasno olje (klik na sliko za nakup)

Za redno vzdrževanje in čiščenje lesene terase priporočamo OSMO čistilo za terase. Za večje površine priporočamo strojno čiščenje terase. S posebnim strojem za terase z inovativno tehnologijo priznanega nemškega proizvajalca. Najprej odstranimo sivino in nato teraso premažemo z enim od Osmo specialnih zaščitnih olj za zunanjo uporabo.

Za dobro zaščito pohištva, ograje, igral, oken, fasade in ostalih nepohodnih zunanjih lesenih površin priporočamo uporabo Osmo UV Protect olja. Lahko ga uporabljamo kot samostojno zaščito za les ki predhodno ni zaščiten ali kot končni zaščitni premaz za les, predhodno zaščiten s katerimkoli Osmo oljem ali premazom. Osmo UV Protect olje bistveno podaljša čas, ki je potreben za obnovo in predvsem upočasni sivenje lesa z UV faktorjem 12 v primerjavi z nezaščitenim lesom.

Osmo UV Protect olje
Osmo UV Protect olje (klik na sliko za nakup)