1. Preventivno vzdrževanje oljenega parketa
2. Suho čiščenje oljenega parketa
3. Mokro čiščenje oljenega parketa in odstranjevanje madežev
4. Popravilo poškodb in sanacija oljenega parketa
5. Obnovitveno oljenje parketa

 

Preventivno vzdrževanje oljenega parketa

Vzdrževanje oljenega parketa se začne s preventivnimi ukrepi, saj ti doprinesejo k dolgoročni ohranjenosti naše lesene talne obloge. Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa lahko poškodujejo zaščitni sloj.

Z rednim čiščenjem odstranimo umazanijo, ki bi se sicer zadrževala na parketu in se izognemo morebitnim poškodbam, ki bi nastale s hojo po njej.

Parket oziroma ladijski pod je potrebno zaščititi pred pohištvom, ki ga pogosto premikamo. Nezaščitene noge stolov in miz lahko hitro poškodujejo oljen parket zato svetujemo zaščito s filcem, oziroma pohištveni drsniki Scratchnomore, za dolgoročnejšo rešitev.

Drsniki Scratchnomore za zaščito pred praskami
Klik na sliko za ogled drsnikov Scratchnomore

Suho čiščenje oljenega parketa – redno

Parket oz. ladijski pod lahko samo pometemo ali posesamo s sesalnikom (z mehko krtačo) ali ga obrišemo z naoljeno krpo maslenko, s čemer dosežemo brezhibno čistočo in visoke higienske rezultate.

krpe-masslin-rumene-za-čiščenje-oljenega-parketa
Klik na sliko za ogled izdelka

Maslenka je predhodno naoljena viskozna krpa, ki ima izjemno absorpcijsko sposobnost; izredno dobro vpija umazanijo, nase veže ves prah (tudi dlake domačih živali), kar zagotavlja brezhibno čistočo in dolgotrajne rezultate čiščenja. Talna obloga, parket oz. ladijski pod bodo tako ves čas brezhibno čisti.

Mokro čiščenje oljenega parketa in odstranjevanje madežev – občasno

Občasno oljen parket očistimo z vodo, v katero je obvezno potrebno dodati čistilo za oljen parket. Če bi pogosto čistili oljen parket samo z vodo, brez dodanih negovalnih čistil, bi olje prehitro osiromašili in bi izgubil svojo zaščitno funkcijo.

Osmo-wash-and-care-čistilo-za-oljen-parket
Klik na sliko za ogled čistila

Priporočamo redno uporabo Osmo Wash and Care čistila, ki je naravni koncentrat namenjen rednemu čiščenju oljenih tal ali Adesiv Oliopro, ki parket čisti in hkrati tla izdatno hrani, saj vsebuje veliko negovaljnih olj. Za zahtevnejše madeže in dodatno zaščito talne obloge oz. parketa, lahko uporabite Liquid Wax čistilo (oljni madeži, sledi obutve, črnila in drugi trdovratni madeži). V primeru absorbcije vode, les spusti tanin, ki na tleh pusti temen madež. Za tovrstne madeže, svetujemo čiščenje s čistilom za odstranjevanje tanina.

Popravilo poškodb oziroma sanacija oljenega parketa – po potrebi

Izbrati oljen ali lakiran parket? Kar se tiče sanacije parketa, oljeni parketi dopuščajo bistveno več možnosti, kot pa lakirani. Kljub temu, so preventivni ukrepi za vzdrževanje oljenega parketa prvi korak k ohranjanju lepe talne obloge.

Če se le da, se izogibamo hoji v čevljih, saj tako v prostor vnesemo umazanijo, s kamenčki v podplatih pa lahko poškodujejo zaščitni sloj. Redno čiščenje zagotavlja, da vnesene umazanije ne pohojamo in posledično tudi ne poškodujemo parketa.

Nezaščitene noge stolov, miz in ostalega pohištva s katerim drsamo po tleh, lahko poškodujejo naš parket. Zato svetujemo, da se na noge namesti filc, za dolgoročnejšo zaščito pa pohištveni drsniki Scratchnomore, ki bodo talno oblogo zavarovali pred poškodbami.

Kljub pazljivemu ravnanju, se parket oz. druge talne obloge lahko tudi kdaj poškodujejo. Tla so najbolj obremenjena površina našega doma, zato so manjše nezgode in poškodbe parketa običajne, čeprav seveda niso zaželene.

Dobra novica je, da vse manjše poškodbe, vdolbine, praske in fuge lahko brez problema popravite sami: zapolnite jih z Osmo pasto za les. Osmo Pasta za les se na zraku hitro posuši, nato jo lahko premažete s katerimkoli Osmo Polyx oljem in poškodba s stojne višine ne bo več vidna. Pasta za les je dobavljiva v različnih barvah.

Obnovitveno oljenje parketa – periodično

Občasno je potrebno zaščitni sloj oljenega parketa osvežiti in obnoviti s ponovnim oljenjem. Kako pogosto je to potrebno storiti, je odvisno od intenzivnosti uporabe prostora in obrabe parketa.

Priporočamo, da ponovno naoljite parket še preden se zaščitni sloj preveč obrabi, izsuši (preden je les na otip suh, grob), saj je potem težko obnoviti prvoten videz parketa. Bolj obremenjene površine (ob vhodnih vratih, parket v kuhinji ob kuhinjskem pultu…) naoljite pogosteje kot npr. parket v spalnicah in drugih manj obremenjenih prostorih.

Za oljenje parketov priporočamo Osmo olje za les z voski ali OSMO Maintenance Oil za bolj pogoste obnove (mat ali polsijaj). Olje zaščiti parket globinsko, vosek pa ustvari mikroporno površino za zaščito pred zunanjimi vplivi (vodo, umazanijo) in zagotovi gladko površino.

Osmo polyx original olje za parket
Osmo polyx original olje za parket

Osmo olja za parket zagotavljajo enostavno obnovo, obnavljamo lahko samo lokalno ali celo površino, olje se ne lušči, ne poka, ne povzroča mehurčkov in je izjemno enostavno za nanos in vzdrževanje.

Osmo olja in voski za parket omogočajo, da les ohranja vse svoje pozitivne naravne lastnosti, zagotavljajo dihanje in elastičnost, površina lesa pa je kar najbolje odporna na težke obremenitve, obrabo, vlago in umazanijo.

Več podrobnosti in ponudbo zaščitnih olj z voski najdete v Osmo olja za notranjo uporabo. Poglejte tudi Osmo olja za zunanjo uporabo.